Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Giro di Lubiana
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Dogodki v svetu HI-FI-ja, srečanja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5982
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 15, 2013 13:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

vojko je napisal/a:
ambasador je napisal/a:
@janko1:

. Še posebej zato, ker ohranja naravni tonalni balans. Povprečni zvočniki pa nabijajo visoke tone da prikrijejo pomanjkanje resolucije na srednjih tonih.


Točno to. Kronična bolezen vseh sodobnih zvočnikov!!!!


Vseh ravno ne, moramo biti pošteni. Se pa velikokrat tako sliši tudi zato, ker je to pogosta napaka tudi ojačevalcev oziroma elektronike nasploh - če je cenena poudarja srednje visoke tone (2 do 8kHz). Pa ne kot linearnost ampak proizvaja neke dodatne 'marsovce' v tem področju.

Če kombiniraš take zvočnike s tako elektroniko - tudi če vsak zase ne pretirava - je skupni učinek na kvadrat. Uničujoče.
Lahko je zvočnik v osi linearen - a pri prehodu iz srednjih tonov (kjer ima ta enota najmanjšo disperzijo) na visokotonec - ima slednji ravno tam največjo disperzijo. In posledično oddaja več energije v prostor. Preko odbojev zaznamo ta prirastek energije kot poudarjen del spektra.
Boljši dizajni zvočnikov vodijo računa o emitirani energiji in nemalokrat v osi niso linearni, da lahko zadostijo temu kriteriju. Bodisi srednjetonec narašča v osi po glasnosti do crossoverja ali visokotonec od tam štarta z nižjo jakostjo v osi. Ali oboje.
Najboljši pa imajo tako v osi kot izven osi kontinuiteto (prehod brez preskokov, enakomeren).
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5982
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 25, 2017 11:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Audio turnejo sva s @castorjem opravila prejšnjo soboto.
Najprej sva se ustavila pri avdiofilu iz Ajdovščine. Krasna dnevna soba, ki se na na daljšem delu obrne na L v kuhinjo. Zvočniki Martin Logan Prodigy z dvema 25cm wooferjema.
Izvor Kuzma Stabi nadgrajen z dvojnim krožnikom in elektronsko regulacijo, drugi CD player Elektrocompaniet, top iz leta 2000. Gostitelj pove, da je prevladoval CD player - dokler ni naredil nadgradnje Stabija. Sedaj je obratno.
Prostor je dovolj velik da si je lahko privoščil postavitev zvočnikov dober meter in pol od sten. Zvok je kompleten, gre na sub frekvence z lahkoto, soba ni nagajala nikjer da bi skočile ven kakšne hudobne resonance na basu. Pa tudi drugače ni bilo slišati nobenih anomalij v akustiki. Kar je odlično glede na grandiozen bass response zvočnika. Poskusili smo od Blumlein posnetkov Armstronga do dvomikrofonskega (brez miksanja) posnetka orgel Livie Mazzanti, pa naprej vse do - tunerja in glasov spikerjev iz radia. Fascinirajo ogromni kitajski glineni bobni, na katere mlati več tolkalcev hkrati. Fascinirajo orgle z mogočnim odzivom na basu, hkrati pa transparentno, zvezno, brez lukenj ali neumestnih resonanc.
Zgleda tako logično in preprosto kot gledati vrhunskega športnika kako z lahkoto doseže odličen rezultat. Ma ni niti približno samoumevno spraviti skupaj mogočen bas in da je spiker iz radia naraven, brez napihovanja ali bobnenja, naprimer.
Medtem ko sva šla s @castorjem na balkon skaditi en čik, je gostitelj preskusil digitalni remaster Stoltzmana in nato analogni original: na balkonu sva se smejala - ven se je jasno slišala razlika.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Naslednja postaja Ljubljana - naš znanec @nek_do. Pri njem je vedno zelo prijetno. Najprej kramljanje med vintage zbirko redkih primerkov radiev od začetkov prejšnjega stoletja naprej, vglavnem lampašev.
Potem pa v centralo - vintage soba od glave do pete - da ni kompjuterja v sobi bi bili teletransportirani v osemdeseta leta - ma to bolj zaradi CD-ja, sicer je močen feeling po sedemdesetih. Soba nabasana z zvočniki vseh vrst: od JBL, Klipsch, AR, JR, Spica, ProAc - eni priključeni, drugi pripravljeni, tretji za sprobat. Laufali smo vglavnem iz Thorensa 125 in na single ended lampe in nekaj tudi na SAE elektroniko.
Ko slišiš AR 10 pi, kako naprimer zaigrajo pihala, se vprašaš kam je šel napredek zadnjih 40 let. Polno, toplo, detaljno, barvito, naravno. Ja, včasih je Karajan delal reklamo za njih in jih tudi imel v svojem domovanju - glede na to kako neusmiljeno zahteven je bil do glasbenikov - to ipak nekaj pomeni.
Ni bil samo 10pi, ki ga nisem slišal že desetletja: tu so bili presenetljivi ProAc Tablette pa Spica TC50. Slednja me je spet ugriznila. Postavljena provizorično je predstavila ogromen sound stage in pravo barvo pihalnega orkestra - podobno sliko a bolj kompletno z basi in srednjimi basi smo slišali potem pri PearAudio.
Poslušamo povsod po malo in se kar težko odločamo med Klipsch Heresy enkratnim resolutivnim zvokom na basu, šarmom JBL ali čarom Tablette.

Potem so naju gostitelji povabili na odlično domačo mineštro z bobići, preden smo odrinili proti PearAudio je bil že večer.

Hvala vsem, krasen dan, polno vtisov, različnih okusov zvokov in seveda, užitkov. Najlepši hobi kar jih je.
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nek_do



Pridružen/-a: Čet Okt 2009 21:22
Prispevkov: 2276
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 27, 2017 20:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zahvala obema tudi z moje strani za tako prijeten obisk. Vedno mi je prijetno pri razgovoru z "analogno mislečimi" kolegi. Vabljena, vsekakor prej predem bo ponovno minilo par let. Bom pa dal predlog na MOL, da nam zamenjajo znak, da bo že "na zunaj" vidno kje je doma analogija.


_________________
Lep je dan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Dogodki v svetu HI-FI-ja, srečanja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Zadnje teme - HI-FI

Zadnje teme - ostalo

VIDEOTEKA
© www.audio-kontakt.com  |  info@audio-kontakt.com  |  Pogoji uporabe