Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Smiselnost nakupa t.i. "Sound Bar-a"

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Domači kino
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Tadej15



Pridružen/-a: Sre Dec 2015 11:45
Prispevkov: 2

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 09, 2015 11:50    Naslov sporočila: Smiselnost nakupa t.i. "Sound Bar-a" Odgovori s citatom

Pozdravljeni,
sem popolnoma nov uporabnik tega foruma in tudi popolni amater kar se tiče poznavanja avdio sistemov na sploh. Zato prosim ne zamerite mojim mogoče »trapastim« vprašanjem.
Torej, uredil sem si mansardno stanovanje in v dnevno sobo namestil lcd televizor. Dnevna soba je precej velika in jakost zvoka (TV + tv komunikator) niti takšna da bi mi lahko kakšen od sosedov očital preglasno gledanje televizije. Zato razmišljam o nakupu saund bara.
Zanima me kakšen je njihov namen. Je to nek kompromis med zvokom iz TV in pravim hišnim (5.1) kinom (jaz nimam neke velike želje po tem da bi si moral vleči kable po celi dnevni sobi za vseh pet zvočnikov) ali imajo kakšen drug namen?
Je nakup te naprave sploh smiseln in če je ali je tale OK: http://www.lg.com/ae/audio/lg-LAS550H V Big bangu ga prodajajo za 250€, v spletnih trgovinah pa se ga dobi tudi ceneje.
Zelo bom vesel in hvaležen za vsa vaša (poučna) mnenja.
Tadej.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5982
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 10, 2015 10:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sound bar je elegantno zunanje ozvočenje za hišni kino/televizor.
Nastal je na osnovi prve ideje, da je petkanalno reprodukcijo zvoka možno doseči z eno samo 'škatlo'/zvočnikom. Zadevo so razvijali, če se prav spomnim, na univerzi v Cambridge-u. Sestojila je iz 40 malih zvočnikov, ki so, krmiljeni preko posebnih algoritmov s faznimi zamiki bili sposobni projecirati ozke zvočne snope v natančno določeni smeri. Slednji so, preko odbojev od sten v prostoru (kot krogla na biljardni mizi) sposobni doseči poslušalca odzadaj, kot bi bili zvočniki tudi izza poslušalcev.
Isto je za prednjo emisijo levo/desno/center.
Patente je odkupila Yamaha in bila prva, ki je ponudila zvočnike hišnega kina v enem samem ohišju. Stvar deluje odlično ob pogoju, da je prostor primerne oblike, da se to lahko realizira. Prilagoditve za vsak prostor se izvede avtomatsko z mikrofonom, ki se ga postavi na mesto poslušanja v fazi nastavitev. Nakar sistem spušča testne zvoke in uravna celotno logiko, da deluje kot je predvideno.

Jasno, to ni poceni. Nastali so poenostavljeni kloni znotraj Yamahe in pa tudi drugih firm. Cenejše je, manj je učinkovito. Najcenejši sound bari so reducirani na to, da so samo zvočniki v eni podolgovati škatli. Eventuelno dodajo nekaj preproste fazne 'zmešnjave', (funkcija surround), da naredi zvok bolj razpršen.

Pri poceni sound barih torej samo preveriš ali ti zvok ustreza, neke surround magije pa ne bo. Dobiš pa uporaben stereo efekt. Seveda je klasičen stereo bistveno boljši od tega. A tudi dražji in ne tako minimalen in nevsiljivo eleganten kot sound bar.
Kaj se boš odločil je pa tvoja stvar. Pojdi poslušat eno in drugo in tretje.
Tu imaš video, pa si poglej kaj pravijo pri Yamahi:
http://usa.yamaha.com/products/audio-visual/hometheater-systems/digital-sound-projector/
Pa še ena 'lestvica' angleške revije:
http://www.whathifi.com/best-buys/best-soundbars
_________________
Carpe Diem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tadej15



Pridružen/-a: Sre Dec 2015 11:45
Prispevkov: 2

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 11, 2015 08:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ambasador najlepša hvala za tvoj poučen in uporaben odgovor. Upošteval sem nasvet spletne strani whathifi.com in naročil Philipsov sistem HTL5140.
Vse dobro ti želim.
Tadej.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Domači kino Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Zadnje teme - HI-FI

Zadnje teme - ostalo

VIDEOTEKA
© www.audio-kontakt.com  |  info@audio-kontakt.com  |  Pogoji uporabe